Krem z dyni: przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

Krem z dyni: przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa krem z dyni to danie w sam raz na jesień

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Krem z dyni to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć jesienią. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na aromatyczną, rozgrzewającą zupę dyniową.

Zobacz dostępne gatunki dyni:

Dynia makaronowa: co to za odmiana dyni? Właściwości i zastosowanie w kuchni

Dynia piżmowa - jakie ma właściwości?

Dynia hokkaido: właściwości i wartości odżywcze

Dynia muscat: co to za odmiana dyni? Zastosowanie w kuchni

 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż razem.

  • Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Podsmaż całość przez kilka minut.

  • Zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.

  • Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem.

  • Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.

  • Pestki dyni (ilość według uznania) upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę w talerzach.

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

Ocena: 2,7