Dynia: zupa krem z pieczonej dyni na białym winie

2021-03-29
Dynia: zupa krem z pieczonej dyni na białym winie
Autor: thinkstockphotos.com Ciekawym pomysłem jest serwowanie zupy w wydrążonej dyni
średni
90 min
4

Krem z pieczonej dyni to idealna zupa na chłodne wieczory. Proponujemy przepis na aromatyczną zupę z dyni gotowaną na wytrawnym białym winie z dodatkiem chilli, gałki muszkatołowej, anyżu i kolendry, podawaną z grzankami pachnącymi tymiankiem!

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

SKŁADNIKI

  • 3 pory – tylko dolna, biała część, pokrojona w plasterki
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała dynia o intensywnie czerwonym miąższu - najlepiej odmiany hokkaido
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego tymianku
  • butelka białego wytrawnego wina
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • oliwa
  • pieprz i sól
  • szczypta suszonej papryczki chilli
  • szczypta anyżu
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki nasion kolendry, utartych na proszek
  • łyżka masła
  • pół bułki paryskiej
  • kilka plasterków boczku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię razem z pozostałymi warzywami układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, posypujemy pieprzem i zapiekamy w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku – w temperaturze nie wyższej niż 150 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno zająć około godziny w zależności od tego, jak duże będą kawałki dyni.
  • Gdy jarzyny będą miękkie, przekładamy je do garnka, zalewamy winem, zasypujemy przyprawami i gotujemy przez 5-10 minut. Gdy płyn zacznie wrzeć, rozcieramy warzywa blenderem na kremową masę.
  • Na maśle smażymy kromki cienko pokrojonej bułki paryskiej, dodając do rozgrzanego tłuszczu kilka gałązek tymianku. Zarumienione kromki układamy obok misek z zupą dyniową i natychmiast podajemy. Na zupie układamy plasterki boczku.