Zupa z rabarbaru - sprawdzony przepis

Zupa z rabarbaru - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa z rabarbaru z lodami - przepis na pyszny deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zupa z rabarbaru to świetna opcja na letni deser. Przepisów na zupę rabarbarową jest mnóstwo, ale połączenie z lodami i wanilią wydaje się wyjątkowo apatyczne. Masz ochotę wypróbować taką zupę z rabarbarem? Oto, jak ją zrobić.

Składniki

  • 1 kg rabarbaru,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 laska wanilii
  • Dodatek do zupy: 3 łodygi rabarbaru, 3 łyżki cukru, lody waniliowe lub śmietankowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar obrać i pokroić na kawałki.

  • Do dużego garnka włożyć rabarbar, cukier, wanilię, zalać 8 szklankami wody i zagotować.

  • Po 15 minutach wyjąć wanilię.

  • Połowę wanilii drobno pokroić i wrzucić ponownie do zupy. Gotować bez przykrycia jeszcze około 30 minut.

  • Przecedzić zupę przez sitko, aby była klarowna. Rabarbar pozostawić na sicie do osączenia, nie wyciskając go.

  • Zupę doprawić cukrem, jeżeli jest to konieczne i ostudzić.

  • Pozostały rabarbar przekroić wzdłuż włókien, a następnie no 3-centymetrowe kawałki.

  • Do małego garnka włożyć pokrojony rabarbar, cukier, wlać 3/4 szklanki wody i gotować od momentu zagotowania 2-3 minuty. Zestawić, wyjąć rabarbar.

  • Ułożyć na talerzach w kształcie rozety. Pośrodku ułożyć kulkę lodów.

  • Wlać zupę, włożyć po kilka kawałków ugotowanej wanilii, wypłukanej wcześniej pod bieżącą wodą w celu usunięcia czarnego miąższu. Zupa jest gotowa do pałaszowania!