Zupa z jabłek i gruszek: jesienny zdrowy przysmak

Zupa z jabłek i gruszek: jesienny zdrowy przysmak

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa jabłkowo-gruszkowa to przysmak dla miłośników zup o łagodnym słodkawym smaku

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jabłka i gruszki nie kojarzą nam się ze składnikami zupy, a szkoda. Warto przełamać schemat i wypróbować nasz przepis na zupę jabłkowo-gruszkową.

Składniki

  • 1/2 kg jabłek

  • 1/2 kg gruszek

  • 5-6 szklanek wody

  • 5 łyżek cukru

  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1/3 szklanki śmietany

  • goździki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w ósemki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Gotujemy z goździkami.

  • Po ugotowaniu miksujemy, słodzimy, zagotowujemy zagęszczając mąką, dodajemy śmietanę.

  • Podajemy na zimno lub na gorąco z grzankami i kawałkami owoców.

Ocena: 5