Zupa krem z pietruszki i gruszek: gorąca porcja witamin

Zupa krem z pietruszki i gruszek: gorąca porcja witamin

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słodko-wytrawny smak pietruszki tworzy idealny duet z owocową nutą gruszek w tym wybornym kremie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Krem z pietruszki i gruszki to dowód na to, że pietruszka nigdy nie jest nudnym warzywem. W połączaniu z gruszką i prażonymi migdałami zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Podajemy przepis na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki i gruszek.

Składniki

  • pół kilo korzeni pietruszki (około 5-6 sztuk)

  • 2 średnie gruszki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • pół litra bulionu drobiowego

  • 2-3 łyżki śmietany

  • migdały

  • przyprawy: pieprz i sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa i owoce dokładnie umyj i obierz. Pietruszkę zetrzyj na tarce, a gruszki pokrój w kostkę.

  • Następnie rozgrzej w garnku oliwę i dodaj do niej rozdrobnioną pietruszkę oraz pokrojone gruszki. Duś pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie.

  • Potem wlej bulion do garnka (ale tylko tyle, żeby przykrył pietruszkę i gruszki) i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kilka minut.

  • W tym czasie upraż na patelni migdały.

  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj. Dopraw przyprawami.

  • Zupę podawaj posypaną migdałami.

Ocena: 3,2