Fantastyczna zupa jeżynowa z nutą cynamonu

Fantastyczna zupa jeżynowa z nutą cynamonu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa jeżynowa to sezonowy rarytas.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa jeżynowa to sezonowa gratka dla miłośników zup owocowych. Smak świeżych, leśnych owoców podbity odrobiną cynamonu przyprawia o zawrót głowy. Zupę można jeść na ciepło lub w postaci chłodnika. W tej drugiej wersji warto dodac do niej odrobinę bitej śmietany.

Składniki

  • 4 szklanki jeżyn

  • 4 jabłka

  • 1 l soku jabłkowego

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • szczypta cynamonu

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeżyny przebrać, usunąć z nich szypułki, jabłka umyć obrać i pokroić w kostkę.

  • Owoce włożyć do garnka, zalać sokiem i gotować 20 minut.

  • Następnie owoce przetrzeć przez sito lub zblendować.

  • Dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać.

  • Zupę zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0