Zupa jabłkowa: prosta, ze świeżych jabłek

2021-03-29
Zupa jabłkowa: prosta, ze świeżych jabłek
Autor: Shutterstock Jabłka w wersji obiadowej? Czemu nie!
łatwy
20 min
4

Powinniśmy jeść więcej jabłek, warto więc poznać kilka przepisów na zupy jabłkowe, jeśli chwilowo nam się znudzą na przykład jabłka na surowo czy szarlotki. Spróbujmy jabłek w wersji obiadowej, czyli gotujemy zupę z jabłek…

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg jabłek
  • 5-6 szklanek wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki śmietany
  • skórka cytrynowa, cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte jabłka ze skórką pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy np. na “ósemki”, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy ze sparzoną skórką cytryny.
  • Po ugotowaniu miksujemy i słodzimy, doprawiamy do smaku cynamonem, następnie zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną zimną wodą.
  • Po zagotowaniu dodajemy śmietanę. Podajemy na zimno lub na gorąco z makaronem albo grzankami.