Zupa jabłkowa: prosta, ze świeżych jabłek

Zupa jabłkowa: prosta, ze świeżych jabłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jabłka w wersji obiadowej? Czemu nie!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Powinniśmy jeść więcej jabłek, warto więc poznać kilka przepisów na zupy jabłkowe, jeśli chwilowo nam się znudzą na przykład jabłka na surowo czy szarlotki. Spróbujmy jabłek w wersji obiadowej, czyli gotujemy zupę z jabłek…

Składniki

  • ok. 1 kg jabłek

  • 5-6 szklanek wody

  • 5 łyżek cukru

  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1/3 szklanki śmietany

  • skórka cytrynowa, cynamon

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte jabłka ze skórką pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy np. na “ósemki”, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy ze sparzoną skórką cytryny.

  • Po ugotowaniu miksujemy i słodzimy, doprawiamy do smaku cynamonem, następnie zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną zimną wodą.

  • Po zagotowaniu dodajemy śmietanę. Podajemy na zimno lub na gorąco z makaronem albo grzankami.

Ocena: 4,7