Zupa cytrynowa z kurczakiem i ryżem - przepis Ewy Wachowicz

2021-03-31
jak_zrobic_zupe_cytrynowa_z.jpg
Autor: photos.com Zobacz, jak szybko i łatwo zrobić pyszną zupę cytrynową według przepisu Ewy Wachowicz
łatwy
30 min
4

Zupa cytrynowa to smaczna i orzeźwiająca potrawa ze sporą dozą witamin. Na dodatek łatwo ją zrobić! Zobacz, jak szybko i łatwo zrobić pyszną zupę cytrynową według przepisu Ewy Wachowicz.

SKŁADNIKI

  • 1 udko
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • cebula
  • pietruszka
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • ugotowany ryż
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku udko zalewamy 1,5 litra wodą i gotujemy z dodatkiem soli. Następnie obieramy warzywa, a marchewkę kroimy w plastry.
  • Cebulę podsmażamy na suchej patelni. Tak przygotowane warzywa dodajemy do gotującego się udka.
  • Gdy mięso będzie miękkie. wyjmujemy je wraz z warzywami. Zdejmujemy z udka skórę, oddzielamy mięso od kości i kroimy w kostkę.
  • Mięso dodajemy do zupy razem z sokiem z cytryny. Żółtka wraz ze śmietaną mieszamy i wlewamy do zupy.
  • Należy pamiętać, żeby zupy nie doprowadzić do wrzenia. Zupę cytrynową podajemy z ryżem i posypujemy pietruszką.