Kremowa zupa jabłkowa z rokitnikiem

2021-03-29
Kremowa zupa jabłkowa z rokitnikiem
Autor: thinkstockphotos.com Przecierane zupy z jabłek zawsze cieszą się powodzeniem. 
łatwy
0 min
4

Zupa jabłkowa to przysmak nie tylko dzieci. Wersje nieco bardziej wytrawne lubią także dorośli. By była bardziej pożywna, ale nadal pozostała kremowa, można dodać do niej ziemniaka. Ugotowaną i schłodzoną zupę należy przetrzeć przez sito. Doprawić śmietaną i ewentualnie dosłodzić. Ta wersja popularnej zupy wzbogacona jest dodatkiem rokitnika, który zyskuje coraz więcej wielbicieli, ze względu na swoją wartość odżywczą i zdrowotną. Rokitnik zawiera duże ilości stabilnej witaminy C. Dzięki temu straty tej witaminy w gotowaniu są znikome. 

Zupa jabłkowa doskonale smakuje również na zimno. Można ją przygotować wieczorem dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 5-6 średnich jabłek słodkiej odmiany
  • 1 średni ziemniak
  • 50 g rokitnika lub 100 g dżemu z rokitnika
  • 70 g cukru
  • 100 ml śmietany
  • 2 cm laski cynamonu
  • goździki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Jedno jabłko pokroić na zgrabne kawałki i spryskać sokiem z cytryny. Pozostałe jabłka pokroić na ćwiartki i zalać litrem wrzątku.
  • Rokitnik umyć, odsączyć i dodać do jabłek. Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę i również dodać jabłek.
  • Dodać cukier do smaku, cynamon, goździki i gotować na małym ogniu tak długo, aż jabłka całkowicie się rozgotują.
  • Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem.
  • Doprawić śmietaną, odrobiną soli, ewentualnie dosłodzić.
  • Przygotować smażone jabłka. Rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojone jabłka razem z sokiem cytrynowym, w którym leżały, posypać cukrem i smażyć na średnim ogniu, aż sok odparuje, a jabłka nieco zmiękną. Nie przesmażyć. 
  • Zupę podawać z dodatkiem smażonych jabłek. Posypać czarnym świeżo zmielonym pieprzem.