Domowa zupa czereśniowa: jak zrobić zupę z czereśni [sprawdzony przepis]

Domowa zupa czereśniowa: jak zrobić zupę z czereśni [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa czereśniowa doskonale smakuje na ciepło lub na zimno. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa czereśniowa  można szybko przygotować i gotowy pyszny obiad lub podwieczorek. Tak naprawdę jest to domowy kompot z czereśni, który po dodaniu śmietany i makaronu zamienia się w pyszną zupę owocową. Można ją podać na zimno lub na ciepło.

Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni   Dżem z czereśni    Nalewka z czereśni

Składniki

  • 0,5 kg czereśni

  • 2 czubate łyżki cukru

  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • śmietana 18%

  • 100 g suchego makaronu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie umyć, poodrywać z nich ogonki i pozbawić pestek (wydrylować).

  • Do wrzącej wody (ok. 1,5 l) wrzucić owoce i wsypać cukier. Gotować ok. 15-20 min.

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie.

  • Podawać zupę na ciepło od razu, a po przestudzeniu na zimno, jako słodki chłodnik.

  • Przed podaniem do zupy dodać śmietanę, podawać z makaronem.

Ocena: 3,3