Czernina, czarnina: przepis na zupę z krwi, czyli czarną polewkę

Czernina, czarnina: przepis na zupę z krwi, czyli czarną polewkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czernina wzbudza wiele kontrowersji, ale ma swoich zagorzałych fanów

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czernina jest jedną z najstarszych zup polskich. Zupę z kaczki, gęsi lub wieprzowych kości z dodatkiem krwi znamy chociażby z 'Pana Tadeusza' Adama Mickiewicza. Sprawdź, jak zrobić tradycyjną staropolską czerninę, zwaną też czarniną albo czarną polewką.

Składniki

  • kaczka wraz z podrobami
  • włoszczyzna do rosołu ( pietruszka, por, seler, marchew)
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • kilka suszonych grzybków
  • suszone śliwki
  • 5 suszonych ćwiartek jabłek
  • inne suszone owoce - gruszki, daktyle
  • 400 ml krwi z octem, wodą i solą
  • sól, pieprz
  • śmietana do zabielenia zupy
  • 2-3 łyżki mąki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaczkę gotujemy razem z warzywami, włoszczyzną i przyprawami - tak jak tradycyjny rosół. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy suszone owoce i grzyby.

  • Po ugotowaniu bulionu wyjmujemy włoszczyznę. Następnie przygotowujemy krew do zupy.

  • Po 30 ml ciepłej i zimnej wody mieszamy z łyżeczką octu. Roztwór mieszamy z krwią. Najlepiej, aby odstał on dobę w lodówce. 

  • Krew zaprawiamy mąką i dodajemy do rosołu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czerninę podajemy np. z makaronem.