Zupa ziemniaczana z chrzanem i boczkiem: oszczędny przepis na sycącą kartoflankę

2021-03-29
Zupa ziemniaczana z chrzanem i boczkiem: oszczędny przepis na sycącą kartoflankę
Autor: Shutterstock Pyszna i pożywna kartoflanka z chrzanem i boczkiem
łatwy
30 min
4

Zupa ziemniaczana z chrzanem i boczkiem jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Chrzan to bogactwo antyoksydantów oraz naturalnych związków wzmacniających naszą odporność. Wypróbuj ten oszczędny przepis na sycącą kartoflankę z chrzanem i ciesz się dobrym zdrowiem!


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4-6 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki startego selera bulwiastego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka stołowa tartego chrzanu
  • sól i pieprz
  • 200 g wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj posiekaną cebulę i starty seler, smaż do chwili, gdy cebula będzie szklista.
  • Dodaj ziemniaki, wlej 2 szklanki wody i 2 szklanki mleka. Zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu do chwili, gdy ziemniaki są miękkie. Zajmie to około 10-15 minut.
  • Na tym etapie zupę możesz zmiksować lub pozostawić tak jak jest.
  • Dodaj chrzan, sól i pieprz. Spróbuj i przypraw do smaku.
  • Boczek zrumień na suchej patelni. Dodaj do zupy i zamieszaj. 
  • Zupę podawaj póki gorąca.