Zupa z żółwia wg Magdy Gessler [przepis]

Zupa z żółwia wg Magdy Gessler [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tzw. fałszywa zupa żółwiowa powstaje na bazie ozorków

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fałszywa zupa z żółwia? Magda Gessler przypomina dawne smaki. Zupa żółwiowa według Magdy Gessler przygotowywana jest z ozorków cielęcych. Pojawiła się zaś w restauracji Orient Express, prezentowanej w programie "Kuchenne rewolucje". Sprawdź przepis na zupę żółwiową!

Składniki

  • 4 ozorki cielęce
  • 1/2 cielęcej główki
  • 2 l wody
  • 2 marchwie
  • 1 seler
  • 50 g madery lub innego czerwonego słodkiego wina
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • gałka muszkatołowa
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Magda Gessler poleca w pierwszej kolejności;gotować do miękkości w wodzie z włoszczyzną cztery ozorki cielęce i pół główki cielęcej.

  • Do wywaru należy dodać gałkę muszkatołową, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Następnie z wywaru trzeba wyjąć mięso.

  • Ozorki obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski. Zdjąć mięso z główki.

  • Bulion cielęcy zaprawiać łyżką masła z łyżką mąki, dolać kieliszek madery. Mięso połączyć z zaprawionym bulionem.

Zupa żółwiowa Magdy Gessler to przedwojenna zupa z ozorków, "udająca" zupę z żółwia. Mięsa żółwia w "Kuchennych rewolucjach" Magdy Gessler być nie mogło, gdyż te miłe zwierzaki są pod ochroną. Przepis na "fałszywą zupę z żółwia" Magda Gessler zaczerpnęła z przedwojennej książki kucharskiej. Recepturę na zupę a la żółwiową podała Lucyna Ćwierciakiewiczowa w zbiorze "365 obiadów", jednej z najbardziej znanych książek kulinarnych, pochodzącej jeszcze z końca XIX w. W oryginalnym przepisie pojawiła się główka cielęca, Magda Gessler zaproponowała zaś dodatkowo ozorki cielęce.