Zupa z ryby: przepis na zupę rybną idealną na Wigilię

Zupa z ryby: przepis na zupę rybną idealną na Wigilię

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa z ryby może być doprawiana i wzbogacana na wiele sposobów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pyszna zupa z ryby to zawsze dobry pomysł na Wigilię. Do menu powinni ją wprowadzić także miłośnicy dań rybnych. Sprawdź, jak smakuje zupa rybna z warzywami! Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • ryba (na Wigilię najlepiej słodkowodna, w innym czasie może być morska - z wyjątkiem śledzi)
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia marchew
  • kawałek selera
  • ok. 15 cm pora (biała część)
  • pęczek natki pietruszki lub koperku
  • gałązka lubczyku
  • 3-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony
  • przyprawa do zup typu maggi
  • przyprawa typu vegeta
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • dodatkowo wg uznania: szczypta rozmarynu, bazylii, oregano, majeranku, kminku
  • około 3 litrów wody
  • ewentualnie dodatkowo: śmietana do gotowania, tarty burak czerwony, tarty ser żółty, sok z cytryny, suszone śliwki
  • dodatki do wyboru: makaron, ziemniaki, fasola jaś, grzanki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z warzyw, przypraw i wody gotujemy wywar warzywny (zioła, czosnek i maggi dodajemy do smaku według uznania).

  • Gdy warzywa są miękkie, wyjmujemy je i odkładamy na bok (będą jeszcze potrzebne), a do wywaru wkładamy rybę - oczyszczoną, odfiletowaną, na minimum 40 minut przed gotowaniem skropioną sokiem z połowy cytryny i pokrojoną (porcje ryby nie powinny być zbyt małe, aby nie rozpadły się podczas gotowania).

  • Gotujemy około 10 minut w zależności od wielkości kawałków ryby. W ten sposób otrzymujemy czysty rosół rybny, który można podać z makaronem lub ugotowanymi ziemniakami (w kawałkach).

  • Do czystego rosołu można dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa, śmietanę i podawać z gotowanymi ziemniakami (w kawałkach). Smakosze mogą dodać kilka suszonych śliwek (nadadzą one zupie specyficzny smak). Jeśli do wywaru dodamy startego buraka czerwonego, to po zagotowaniu otrzymamy wspaniały barszczyk rybny, który można zabielić śmietaną i podawać z ziemniakami, fasolą jaś bądź czysty (np. z uszkami).

  • Wszystkie modyfikacje tej zupy można jeść z rybą lub bez (jako wywary rybne) albo np. zmiksować warzywa w zupie (po wyjęciu ryby) i podać ją jako zupę krem z grzankami i kawałkami włożonej z powrotem ryby. Można też ułożoną na talerzu ugotowaną w wywarze rybę posypać startym żółtym serem, zalać wrzącym rosołem rybnym, zabielić śmietaną i podawać z gotowanymi ziemniakami.

  • Zawsze przed podaniem dodajemy do zupy posiekaną natkę pietruszki lub koperek.