Zupa tajska z nutą imbiru: przepis

2021-03-29
Zupa tajska z nutą imbiru: przepis
Autor: Shutterstock Orientalna zupa nie tylko dla miłośników pikantnych potraw.
łatwy
50 min
4

Zupa tajska z nutą imbiru  jest lekka, łatwa do przygotowania, pikantna, pełna aromatycznych przypraw. Idealnie nadaje się na obiad, kolację, a także jest świetnym lekarstwem na przeziębienie. Nie trzeba obawiać się dodatku papryczki chili – mleczko kokosowe skutecznie złagodzi jej ostry smak.

Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 cm imbiru
  • papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • limonka
  • 1 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 4 suszone grzyby mun
  • łyżka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty chili
  • łyżka posiekanej kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso ugotować do miękkości w 1 i 1/2 l wody (zdejmując pianę), pokroić na małe kawałki, ponownie włożyć do wywaru.
  • Dodać podsmażoną na oleju, drobno pokrojone szalotki, imbir, chili i czosnek, kawałki trawy i połówkę limonki, zagotować.
  • Wyjąć trawę i limonkę.
  • Dodać mleko, sos rybny, pastę chili, namoczone i pokrojone grzyby, sok z pozostałej 1/2 limonki, gotować 4–5 minut na małym ogniu.
  • Przed podaniem posypać kolendrą.