Zupa gulaszowa: przepis na pyszne danie jednogarnkowe

Zupa gulaszowa: przepis na pyszne danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: photos.com

Zupa gulaszowa to sycące danie jednogarnkowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa gulaszowa to danie dla smakoszy pikantnych potraw. Jest bardzo smaczna i sycąca- bliższa konsystencją daniu jednogarnkowemu niż typowej zupie. To danie kuchni węgierskiej nie bez przyczyny zawojowało Europę.

Składniki

  • 50 dag wołowiny,
  • 3 kolorowe papryki,
  • chili,
  • 1 cebula,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • słodka i ostra mielona papryka,
  • tymianek,
  • sól, pieprz
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym rondlu rozgrzać olej (lub smalec), włożyć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.

  • Dodać pokrojone w kostkę mięso i drobno pokrojone chili, smażyć.

  • Posypać mieloną papryką, tymiankiem, solą, pieprzem.

  • Wlać szklankę wrzątku, dusić pod przykryciem ok. 20 minut.

  • Obrane ziemniaki i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę.

  • Do miękkiego mięsa wlać bulion warzywny

  • Dodać ziemniaki i paprykę, wymieszać i gotować 15 minut.

  • Na koniec połączyć z koncentratem pomidorowym.