Zupa grochowa na wieprzowinie i boczku - solidna porcja energii na talerzu

2021-03-29
mat. prasowe Knorr
Zupa grochowa na wieprzowinie - solidna porcja energii na talerzu
Autor: Shutterstock Zupa grochowa z wieprzowiną i boczkiem to pyszna kombinacja polskich smaków
łatwy
30 min
4

Zupa grochowa to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej - aromatyczna, sycącą i rozgrzewające. Podajemy przepis na grochówkę na wieprzowinie. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wywaru na wędzonych kościach wieprzowych i warzywach
  • 10 dkg wieprzowiny (bez kości)
  • 4 ziemniaki
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 20 dkg grochu (moczonego przez 2 godz.)
  • 10 dkg cebuli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta majeranku
  • szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch mocz w wodzie przez 2 godziny. Mięso wieprzowe i boczek pokrój w kostkę, a cebulę starannie poszatkuj.
  • Wytop częściowo tłuszcz z boczku. Następnie dodaj do niego pokrojone wcześniej mięso. Po chwili wrzuć do mięsa cebulę i majeranek. Całość smaż przez chwilę.
  • Groch odsącz z wody i wsyp do smażących się składników. Starannie wymieszaj i duś przez kilka minut.
  • Dodaj do garnka wywar warzywno-mięsny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa będzie odpowiednia do spożycia w momencie, w którym wszystkie jej składniki będą miękkie. Przed serwowaniem dopraw ją do smaku.
mat. prasowe Knorr