Zupa fasolowa na kiełbasie - idealna na chłody

2021-03-29
mat. prasowe Knorr
Zupa fasolowa na kiełbasie - idealna na jesień
Autor: Shutterstock Aromatyczna, sycąca zupa - w sam raz na jesień i zimę
łatwy
30 min
4

W menu na jesień powinniśmy odpowiednio zadbać o rozgrzanie organizmu. Zupa fasolowa na kiełbasie - sycąca i aromatyczna - doskonale spełni to zadanie. Sprawdź, jak ją zrobić. 

SKŁADNIKI

  • 200 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w paski
  • 2 kostki rosołu wieprzowego lub warzywnego
  • 200 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 200 g marchewki pokrojonej w kostkę
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 200 g fasoli białej z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ziarno ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • majeranek
  • pieprz
  • 1,5 litra wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku podsmaż cebulę i kiełbasę. Następnie dodaj do nich czosnek, marchew i ziemniaki.
  • Do garnka wlej półtora litra zimnej wody, dodaj do niej kostki bulionowe.
  • Dodaj przyprawy - liść laurowy, ziele angielskiego i ziarna pieprzu. Całość gotuj do momentu, w którym zmiękną ziemniaki.
  • Wrzuć do garnka fasolę i gotuj wszystko przez 2 minuty.
  • Zupę podawaj doprawioną niewielką ilością majeranku i pieprzu.
mat. prasowe Knorr