Znakomita kartoflanka z kiełbasą parówkową

2021-03-29
Znakomita kartoflanka z parówkową
Autor: Shutterstock Sycąca zupa - idealna na chłodniejsze dni
łatwy
30 min
4

Kartoflanka z kiełbasą parówkową to sycące i proste danie dla każdego. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duży por
  • pół selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 kiełbasy parówkowe lub 4-6 parówek wiedeńskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć, oczyścić, drobno pokroić, wrzucić do garnka, zalać bulionem i od chwili zawrzenia gotować 10 minut.
  • Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem, gotować 15 minut.
  • Gdy jarzyny są miękkie, dodać pokrojone na plasterki parówki.  Gotować 3 minuty.
  • Rozlać zupę do talerzy i gotowe.