Wyśmienita zupa z porów z mięsem mielonym

Wyśmienita zupa z porów z mięsem mielonym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pełnowartościowy posiłek - zupa porowa z mięsem mielonym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z porów jest niezwykle smaczna. Do tego działa rozgrzewając. W połączeniu z mięsem mielonym to bardzo sycąca zupa. Podana z pieczywem zamienia się w danie jednogarnkowe. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pory oczyścić, dokładnie umyć, odciąć górne odcinki liści i korzonki, cienko pokroić. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i dodać mielone mięso. Smażyć do zrumienienia.

  • Dodać pokrojonego pora i dusić, aż zmięknie i straci na objętości. 

  • Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. 

  • Dodać pokrojone ziemniaki i gotować jeszcze 15 minut.

  • Śmietanę wymieszać z mąką, dolać do niej chochelkę zupy i wymieszać, a następnie tę mieszaninę wlać do zupy.

  • Zupę przyprawić solą i pieprzem, zamieszać i rozlewać na talerze.

  • Podawać ze świeżym pieczywem z masłem. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5