Wyborna jarzynowa z kiełbaskami

Wyborna jarzynowa z kiełbaskami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyborna jarzynowa z kiełbaskami zapewni pożywny posiłek dla aktywnych fizycznie, młodych i starych. Prosta w przygotowaniu, sycąca i zdrowa. 

Składniki

  • 450 g ziemniaków

  • 200 g marchwi

  • 200 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki 

  • 1 por

  • 200 g wędzonych kiełbasek średnio rozdrobnionych np. frankfuterek

  • 4 łyżki oleju

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 litry bulionu z warzyw

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego to dekoracji

  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w drobne paski, por w talarki.

  • Do naczynia z grubym dnem wlewamy olej i podduszamy rozdrobnione warzywa. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy groszek.

  • Kiełbaski kroimy w paski i podsmażamy na patelni. 

  • Dajemy zupy dodajemy sól i pieprz do smaku. Połowę zupy miksujemy na gładko. Łączy zmiksowaną zupę z resztą. Dodajemy usmażone kiełbaski. 

  • Podajemy zupę z kleksem jogurtu, posypaną koperkiem, ze świeżym pieczywem. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5