Wojskowa grochówka jak z kuchni polowej: idealna zupa na rozgrzewkę

2021-03-29
Wojskowa grochówka jak z kuchni polowej: idealna zupa na rozgrzewkę
Autor: Shutterstock Grochówka wojskowa syci na długo
łatwy
60 min
4

Porządna, żołnierska zupa, która syci na długo. Rozgotowany żółty groch to źródło powoli uwalniających się cukrów złożonych. Dymny posmak wędzonki idzie w parze z jego mącznym smakiem. Do tego ciepły aromat majeranku i czosnku. Całości nieco pikanterii dodaje czarny pieprz. Talerz tej zupy z kotła na zimowym poligonie, czy z garnku w domu po śnieżnej sannie, to najlepsze danie na pocieszenie wszech czasów.

Suchy groch niełuskany wymaga długiego moczenia, co najmniej 12 godzin. Natomiast groch łuskany można gotować od razu.

 

Przepis pochodzi z książki Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie

 

Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska "Królestwo zup", wyd. Harde, Warszawa 2019

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l rosołu wieprzowego lub wody
  • 1 kg wędzonych żeberek lub 0,5 kg wędzonego boczku ze skórą i kośćmi
  • 3/4 szklanki suchego grochu łuskanego
  • pęczek włoszczyzny: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch wrzucić do garnka, dołożyć do niego wędzone mięso, zalać wodą lub rosołem i zagotować.
  • Po kwadransie dodać pokrojoną na kawałki włoszczyznę.
  • Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
  • Gdy groch się rozgotuje i zacznie rozpadać na kawałeczki, wyjąć wędzonkę, obrać mięso z kości i pokroić go w kostkę.
  • Zupę zmiksować, dodać wędzonkę.
  • Spróbować i w miarę potrzeby posolić. Nie żałować mielonego czarnego pieprzu.
  • Podawać ze świeżym chlebem lub grzankami z bułki.