Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. "Kuchenne rewolucje" w Samui [Kraków]

Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tajska zupa kokosowa, mimo że pochodzi z kraju o ciepłym klimacie, jest bardzo rozgrzewająca

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tajska zupa krewetkowa – przepis Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w restauracji SAMUI w Krakowie, gdzie kulinarnej celebrytce udało się udoskonalić zupę idealną. W 8 odcinku 5 sezonu Magda Gessler musiała nieco miejsca ustąpić fantastycznej tajskiej kucharce.  Tajska zupa z krewetkami to prawdziwe danie na pocieszenie, rozgrzewające i pyszne, a do tego niskokaloryczne. Na czym polega tajemnica smaku idealnej zupy krewetkowej? Zobacz, jak Magda Gessler udoskonaliła tradycyjną tajską zupę krewetkową w krakowskiej restauracji SAMUI?

Składniki

  • 500 g dużych krewetek

  • 1 puszka mleczka kokosowego

  • 1 litr wody

  • 2 cebule dymki

  • 2 trawy cytrynowe

  • 2 pomidory

  • 1 papryczka chili

  • 4 łyżeczki soku z limonki

  • 2 łyżeczki sosu chilli

  • 2 łyżeczki sosu rybnego

  • sproszkowane przyprawy: chili, imbir, curry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krewetki obrać z pancerzy (pozostawiając na nich ogonki) i usunąć czarne jelitko.

  • Pokroić dymki, papryczkę chili, trawę cytrynową (tylko białą część przeciąć po skosie), wycisnąć sok z limonki, pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

  • W garnku zagotować wodę, gdy zawrze osolić. Do wrzątku dodać cebulę, paprykę, trawę i sok z limonki oraz 1 łyżeczkę imbiru oraz jak radzi Magda Gessler po pół łyżeczki curry i chili, które nadadzą zupie piękny złoty kolor oraz pikantny smak. Wywar ten dusić pod przykryciem przez około 20 minut.

  • Po tym czasie do bulionu wlać mleczko kokosowe, wrzucić krewetki i przygotowane wcześniej pomidory wraz z sokiem. Dodać sos chilli i sos rybny.

  • Wszystko razem gotować przez 3-4 minuty.

Ocena: 0