Swojska grochówka z wędzonką i tajemnym składnikiem ułatwiającym trawienie

Swojska grochówka z wędzonką i tajemnym składnikiem ułatwiającym trawienie
Autor: Shutterstock Dodatek kminku zapobiega uciążliwym gazom tworzącym się po zjedzeniu grochówki
łatwy
30 min
4

Grochówka z wędzonką to swojska zupa, którą wszyscy lubimy. Obecnie rzadko ją gotujemy w obawie przed problemami trawiennymi i uciążliwymi gazami. Niesłusznie. Wystarczy jeden tajemny składnik, który usprawni pracę układu pokarmowego i nie ma mowy o bolesnym, wzdętym brzuchu. Tajemnica tkwi w dodatku nasion kminku. Kminek słynie z własności wiatropędnych. To takie proste!

Zwykły groch suszony należy namoczyć na noc. Natomiast  groch łuskany nie trzeba moczyć i gotuje się dużo szybciej.

Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie

 

Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska "Królestwo zup", wyd. Harde, Warszawa 2019

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki wody
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 450 g suchego grochu łuskanego
  • 300-350 g ogonówki, chudego boczku lub innej wędzonki wieprzowej
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 2 łyżeczki cząbru suszonego
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłucz groszek. Włóż do garnka, dolej wodę, rosół z kurczaka, dodaj wędzonkę w całości i zagotuj.
  • Dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz ziemniaka. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godzinę.
  • Dodaj ziemniaka i gotuj jeszcze 15 minut.
  • Gdy ziemniaki są już miękkie, wyjmij wędzonkę i liście laurowe.
  • Wędzone mięso pokrój w kostkę i z powrotem dodaj do zupy. 
  • Zupę rozlej do talerzy i podaj z pieczywem. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej