Rozgrzewająca zupa serowa z pietruszką, grzankami i boczkiem: przepis

2021-03-29
mat. prasowe Dan Cake
Rozgrzewająca zupa serowa z pietruszką, grzankami i boczkiem: przepis
Autor: mat. prasowe Dan Cake Rozgrzewająca zupa serowa powinna zagościć w jesiennym i zimowym menu!
łatwy
25 min
4

Gdy nadchodzą chłodne dni, warto pomyśleć o rozgrzewających daniach, które zwiększają odporność. Jednym z nich jest pyszna zupa serowa z pietruszką i grzankami. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 6 kromek chleba tostowego firmy Dan Cake
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 300 g serka topionego
  • 100 g chudego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszka
  • oliwa
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek.
  • W rondelku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy do niego serek topiony i powoli mieszamy. Gdy serek całkowicie się rozpuści, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek.
  • Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.
  • Chleb kroimy na małe kostki, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku.
  • Gdy zupa będzie gotowa, nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami oraz natką pietruszki.
mat. prasowe Dan Cake