Rozgrzewająca zupa meksykańska z mieloną wołowiną i fasolą [PROSTY PRZEPIS]

Zupa meksykańska z mieloną wołowiną i fasolą
Autor: thinkstockphotos.com Zupa meksykańska ze względu na rozgrzewające przyprawy jest idealna na chłodne dni.
łatwy
15 min
4

Rozgrzewająca pikantna zupa meksykańska to pomysł na pyszny obiad nie tylko zimą. Dodatkową zaletą jest bardzo prosty przepis z łatwo dostępnych składników.  Z przygotowaniem tej zupy poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

SKŁADNIKI

  • 250-300 g chudej wołowiny
  • 1 puszka fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona
  • 1 żółta papryka
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy o zmielenia wołowiny i wrzucenia jej na łyżkę oliwy do garnka. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy.
  • Teraz dorzucamy przepłukaną wodą fasolę oraz kukurydzę. Żółtą i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę również wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę tyle, żeby tylko przykryła zawartość garnka. Doprawiamy solą, łyżką ostrej papryki i dwiema łyżkami słodkiej. Dodajemy także łyżkę przecieru pomidorowego.
  • Gotujemy do miękkości warzyw, czyli około godziny. To wszystko, przepyszna zupa meksykańska gotowa!
Dominika Merek
więcej