Rozgrzewająca zupa meksykańska z mieloną wołowiną i fasolą [PROSTY PRZEPIS]

Rozgrzewająca zupa meksykańska z mieloną wołowiną i fasolą [PROSTY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa meksykańska 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rozgrzewająca pikantna zupa meksykańska to pomysł na pyszny obiad nie tylko zimą. Dodatkową zaletą jest bardzo prosty przepis z łatwo dostępnych składników.  Z przygotowaniem tej zupy poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Składniki

  • 250-300 g chudej wołowiny

  • 1 puszka fasoli

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 cebula

  • 1 czerwona

  • 1 żółta papryka

  • słodka i ostra papryka w proszku

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy o zmielenia wołowiny i wrzucenia jej na łyżkę oliwy do garnka. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy.

  • Teraz dorzucamy przepłukaną wodą fasolę oraz kukurydzę. Żółtą i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę również wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę tyle, żeby tylko przykryła zawartość garnka. Doprawiamy solą, łyżką ostrej papryki i dwiema łyżkami słodkiej. Dodajemy także łyżkę przecieru pomidorowego.

  • Gotujemy do miękkości warzyw, czyli około godziny. To wszystko, przepyszna zupa meksykańska gotowa!