Rozgrzewająca zupa meksykańska z mieloną wołowiną i fasolą [PROSTY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Rozgrzewająca pikantna zupa meksykańska to pomysł na pyszny obiad nie tylko zimą. Dodatkową zaletą jest bardzo prosty przepis z łatwo dostępnych składników. Z przygotowaniem tej zupy poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
SKŁADNIKI
- 250-300 g chudej wołowiny
- 1 puszka fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 1 czerwona
- 1 żółta papryka
- słodka i ostra papryka w proszku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy o zmielenia wołowiny i wrzucenia jej na łyżkę oliwy do garnka. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy.
- Teraz dorzucamy przepłukaną wodą fasolę oraz kukurydzę. Żółtą i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę również wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę tyle, żeby tylko przykryła zawartość garnka. Doprawiamy solą, łyżką ostrej papryki i dwiema łyżkami słodkiej. Dodajemy także łyżkę przecieru pomidorowego.
- Gotujemy do miękkości warzyw, czyli około godziny. To wszystko, przepyszna zupa meksykańska gotowa!