Pyszna zupa rybna z ryb Bałtyku

Pyszna zupa rybna z ryb Bałtyku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Morskie ryby są bardzo zdrowe, warto je jeść jak najczęściej, także pod postacią zup rybnych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Masz dosyć smażonej na głębokim tłuszczu ryby i chętnie spróbujesz czegoś lżejszego? Oto przepis na zupę rybną z kawałkiem łososia - cenne źródło witamin i prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • 30 dag dzwonków łososia

  • filet z dowolnej morskiej ryby

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka natki pietruszki

  • 1 łyżka pieprzu czarnego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka pasty krewetkowej

  • 2 łyżki cukru brązowego

  • 1 łyżka sosu rybnego

  • 1 łyżka soku z limonki

  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Dodaj pastę krewetkową oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki ucieraj do momentu aż uzyskasz jednolitą masę. Tak przygotowaną masę smaż przez ok. 3 minuty na rozgrzanym wcześniej oleju.

  • Posiekaj cebulę i smaż na małym ogniu. Umyj rybę i dodaj ją do cebuli, a następnie podsmażaj przez ok. 2 minuty.

  • Podgrzej bulion i dodaj do niego trawę cytrynową. Podsmażoną wcześniej rybę z sosem dołóż do gotującego się bulionu. Na koniec dolej sos z cytryny oraz limonki. Gotuj na wolnym ogniu.

  • Tak przygotowaną zupę wlewamy do miseczek. Do dekoracji połóż na rybie cebulkę i świeżo starty imbir.

Ocena: 5