Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty z kiełbasą śląską

2021-03-29
Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty z kiełbasą śląską
Autor: Shutterstock Sycąca zupa bogata w warzywa i pyszną kiełbasę
łatwy
45 min
4

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z kiełbasą śląską to pożywna zupa. Smakuje i rozgrzewa w chłodniejsze dni. Dostarcza sporo energii. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 g kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej lub toruńskiej
  • 500 g kapusty białej
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do bulionu dodać pokrojone na plasterki marchewkę i pietruszkę, gotować 10 minut. 
  • Dodać pokrojoną w kostkę lub paseczki kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki i kminek oraz cząber.
  • Zupę gotować do miękkości warzyw, ok. 20 minut.
  • Dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę i gotować jeszcze 3 minuty. 
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z posiekaną zieleniną.