Pożywna zupa z piersi kurczaka, brukselki i grzybów

Pożywna zupa z piersi kurczaka, brukselki i grzybów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zdrowa i pyszna zupa, która zapewni ci komfort

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pożywna zupa z piersi kurczaka, brukselki i pieczarek to świetny pomysł na szybkie danie jednogarnkowe. Warzywna zupa z wkładką będzie smakowała zarówno na południowy posiłek, jak i na kolację w chłodniejszy wieczór. 

Składniki

  • 1,5 l rosołu drobiowego

  • 2 szklanki pieczarek lub boczniaków, pokrojonych na ćwiartki

  • 2 szklanki brukselki, świeżej lub mrożonej

  • 2 piersi kurczaka

  • 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżeczki suszonego czosnku

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego lub kminku, mielonego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka pokroić na cienkie plasterki wielkości kęsa.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać plasterki piersi kurczaka i pokrojone pieczarki. Smażyć do zrumienienia.

  • Wlać rosół i doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać brukselkę oraz wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i gotować do chwili, gdy brukselka będzie ugotowana.

  • Podawać z kromką świeżego pieczywa.

 

Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie

 

Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska "Królestwo zup", wyd. Harde, Warszawa 2019

 

 

 

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5