Pożywna zupa z kabaczka z klopsikami

2021-03-29
Pożywna zupa z kabaczka z klopsikami
Autor: Shutterstock Idealny posiłek południowy, treściwa zupa i pajda chleba
łatwy
45 min
4

Pożywna zupa z kabaczka z klopsikami to wyśmienite danie obiadowe. Pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi nasz głód w środku dnia. Warzywa i lekko strawne mięso w pysznym esencjonalnym rosole mogą zastąpić dwa dania. Zupa z kabaczka z mięsną wkładką zawsze cieszy się powodzeniem. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 młody kabaczek lub cukinia, średniej wielkości
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 średnia cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 300 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 60 g parmezanu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kabaczka nie obierać, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  • Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. 
  • Cebulę i pora pokroić drobno, czosnek posiekać. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać posiekaną cebulę, pora i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i marchewkę, gotować 15 minut. 
  • Mięso mielone przyprawić ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem i 1 czubatą łyżką startego parmezanu. Wymieszać, a następnie formować niewielkie kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Tak przygotowane klopsiki wrzucać do wrzącej zupy. 
  • Od momentu ponownego zagotowania wody, gotować klopsiki w zupie przez 3 minuty. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
  • Zupę podawać posypaną tartym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.