Pożywna zupa z kabaczka z klopsikami

Pożywna zupa z kabaczka z klopsikami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Idealny posiłek południowy, treściwa zupa i pajda chleba

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pożywna zupa z kabaczka z klopsikami to wyśmienite danie obiadowe. Pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi nasz głód w środku dnia. Warzywa i lekko strawne mięso w pysznym esencjonalnym rosole mogą zastąpić dwa dania. Zupa z kabaczka z mięsną wkładką zawsze cieszy się powodzeniem. 

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 1 młody kabaczek lub cukinia, średniej wielkości

  • 4 nieduże ziemniaki

  • 1 marchew

  • 1 średnia cebula

  • 1 por

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 300 g drobiowego mięsa mielonego

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 60 g parmezanu

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kabaczka nie obierać, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

  • Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. 

  • Cebulę i pora pokroić drobno, czosnek posiekać. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać posiekaną cebulę, pora i czosnek. Smażyć do zeszklenia.

  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i marchewkę, gotować 15 minut. 

  • Mięso mielone przyprawić ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem i 1 czubatą łyżką startego parmezanu. Wymieszać, a następnie formować niewielkie kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Tak przygotowane klopsiki wrzucać do wrzącej zupy. 

  • Od momentu ponownego zagotowania wody, gotować klopsiki w zupie przez 3 minuty. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 

  • Zupę podawać posypaną tartym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4