Pożywna zupa pomidorowa z pierożkami tortellini
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa pomidorowa z pierożkami tortellini to pożywne danie jednogarnkowe. Taka zupa postawi na nogi każdego. Sycąca, smaczna i łatwa w przygotowaniu jest deską ratunkową, gdy trzeba przygotować odżywczy posiłek w krótkim czasie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-5 pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 1 l bulionu drobiowego
- 100 ml śmietany 18%
- 450-500 g gotowych pierożków tortellini z nadzieniem serowym
- 50 g startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć 2-4 minut.
- Dodać krojone pomidory oraz przecier z pomidorów. Zagotować. Dodać bulion. Przyprawić ziołami oraz solą i pieprzem. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.
- Oddzielnie ugotować pierożki tortellini.
- Podawać z pierożkami, posypane tartym parmezanem.