Polewka kaszubska: Boże Narodzenie na Kaszubach

2021-03-29
Polewka kaszubska: Boże Narodzenie na Kaszubach
Autor: thinkstockphotos.com Polewka kaszubska
łatwy
20 min
4

Polewka kaszubska to wersja rosołu, który rozgrzeje zmarzniętych gości. Tradycyjnie podaje się ją w okresie Bożego Narodzenia.

Zobacz: Śledzie w kapuście kiszonej: przepis na danie na Boże Narodzenie z kuchni kaszubskiej

SKŁADNIKI

  • 40 dag wołowiny (np. rostbefu)
  • 1/2 kurczaka
  • 1 puszka groszku
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę i kurczaka umyć, włożyć do 1,5 litra zimnej wody i gotować na słabym ogniu 40 minut. Następnie dodać umytą i obraną włoszczyznę, najlepiej pokrojoną w słupki. Po chwili dodajemy także listek laurowy oraz ziarna ziela angielskiego, gotujemy bardzo wolno przez kolejne 50 minut.
  • Gdy mięso zmięknie, wyjmujemy je z wywaru, studzimy, kroimy w słupki, wkładamy z powrotem do zupy, dodajemy groszek razem z zalewą. Gotujemy kilkanaście minut. Przyprawiamy polewkę solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.