Pokrzepiająca zupa jarzynowa z klopsikami

Pokrzepiająca zupa jarzynowa z klopsikami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonała zupa na pokrzepienie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa jarzynowa z klopsikami to krzepiące danie z wkładką - idealne na chłodniejsze dni. Pożywna zupa jarzynowa i sycące mięsne frykadelki sprawdzą się, jako posiłek dla całej rodziny. 

Składniki

  • 400 g drobiowego mięsa mielonego

  • 0,5 łyżeczki zmielonego kminku

  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 por

  • 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek

  • 2 łyżki oleju

  • 4 ziemniaki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso mielone wymieszać z kminkiem, pieprzem i solą. Wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować 20 kulek, po 5 na 1 osobę.

  • Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić na cienkie talarki.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać starte warzywa i smażyć 2-4 minuty.

  • Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. 

  • Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą ugotowane.

  • Na wrzącą zupę dodać mięsne klopsiki. Gotować jeszcze 3-5 minut. 

  • Podawać zupę posypaną natką pietruszki. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5