Pikantna zupa krewetkowa

2021-03-29
zupa-z-krewetkami
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krewetkowa z imbirem działa rozgrzewająco i napotnie
łatwy
15 min
4

Podajemy przepis na pikantną zupę krewetkową z imbirem i papryczką chili. Orientalna zupa z krewetek z nutą cytrynową działa rozgrzewająco i napotnie. Świetna opcja na zimowe dni lub przy przeziębieniu.

SKŁADNIKI

  • opakowanie mrożonych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • dwa starte plasterki imbiru
  • puszka mleka kokosowego
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • skórka otarta z cytryny
  • kawałek masła do smażenia
  • natka kolendry
  • prażone ziarna sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki podsmażamy na maśle ok. 2 minut pod przykryciem.
  • Dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kawałeczek drobno posiekanej papryczki chili (można przecisnąć przez praskę razem z czosnkiem), starty mbir i kilka posiekanych kawałków trawy cytrynowej (opcjonalnie).
  • Dodajemy mleko koksowe, sok z limonki i otartą skórkę z cytryny.
  • Gotową zupę doprawiamy prażonym sezamem i garścią posiekanej natki kolendry (opcjonalnie, kolendra ma na tyle specyficzny zapach, że może być uznana za zbyt wyrazisty dodatek). 
  • Zupę podajemy ze świeżą bagietką. W nierozcieńczonej bulionem wersji potrawę można potraktować jako sos i podać z ryżem.