Pikantna zupa krewetkowa

Pikantna zupa krewetkowa

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa krewetkowa z imbirem działa rozgrzewająco i napotnie

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy przepis na pikantną zupę krewetkową z imbirem i papryczką chili. Orientalna zupa z krewetek z nutą cytrynową działa rozgrzewająco i napotnie. Świetna opcja na zimowe dni lub przy przeziębieniu.

Składniki

  • opakowanie mrożonych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • dwa starte plasterki imbiru
  • puszka mleka kokosowego
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • skórka otarta z cytryny
  • kawałek masła do smażenia
  • natka kolendry
  • prażone ziarna sezamu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krewetki podsmażamy na maśle ok. 2 minut pod przykryciem.

  • Dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kawałeczek drobno posiekanej papryczki chili (można przecisnąć przez praskę razem z czosnkiem), starty mbir i kilka posiekanych kawałków trawy cytrynowej (opcjonalnie).

  • Dodajemy mleko koksowe, sok z limonki i otartą skórkę z cytryny.

  • Gotową zupę doprawiamy prażonym sezamem i garścią posiekanej natki kolendry (opcjonalnie, kolendra ma na tyle specyficzny zapach, że może być uznana za zbyt wyrazisty dodatek). 

  • Zupę podajemy ze świeżą bagietką. W nierozcieńczonej bulionem wersji potrawę można potraktować jako sos i podać z ryżem.