Obłędna zupa w stylu taco z kurczakiem: sprytny przepis na 4 puszki i pierś kurczaka

Obłędna zupa w stylu taco z kurczakiem: sprytny przepis na 4 puszki i pierś kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna zupa gęsta od fasoli i mięsa z piersi kurczaka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Obłędna zupa w stylu taco z kurczakiem to sprytny przepis dla każdego. Wystarczą świeża pierś kurczaka zagrodowego oraz 4 puszki warzyw, aby wyczarować doskonałe danie jednogarnkowe dla 6 osób. Zamiast używać wielu przypraw można spożytkować mieszankę przypraw do dań kuchni meksykańskiej, w której będą już wszystkie korzenie i zioła.

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1 puszka białej fasoli

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1,5 l rosołu drobiowego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki suszonego czosnku

  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub kminku

  • 0,5 łyżeczki chili

  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 150 g mieszanki żółtych serów, startych, np. mozzarella i chedar

  • 2 papryczki jalapeno

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 1 limona, pokrojona na plasterki

  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry

  • 2 garści nachosów naturalnych

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Otworzyć puszki z fasolą i kukurydzą, wyrzucić zawartość każdej na sito lub durszlak, przepłukać pod bieżącą wodą, odsączyć.

  • Do garnka wlać rosół drobiowy, dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. 

  • Dodać pomidory razem z sokiem oraz koncentrat pomidorowy. 

  • Przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia. 

  • Dodać przyprawy i obie piersi w całości. Przykryć pokrywką i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. 

  • Wyjąć piersi kurczaka, za pomocą 2 widelców poszarpać na małe kawałki, włókna.

  • Dodać starte sery i poszarpaną pierś kurczaka. Zamieszać.

  • Spróbować. Ewentualnie doprawić do smaku. 

  • Podawać posypane chili i natką kolednyr, z dodatkiem jogurtu i plasterkiem limony. Obok postawić nachosy. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5