Meksykańska zupa warzywna z klopsikami: pyszne i oszczędne danie jednogarnkowe

2021-03-29
Meksykańska zupa warzywna z klopsikami: pyszne i oszczędne danie jednogarnkowe
Autor: Shutterstock Zupa pomidorowa z ziemniakami i klopsikami w stylu meksykańskiego albondigas
łatwy
45 min
4

Zupa albondigas to sycąca i pikantna meksykańska zupa mięsna z soczystymi, dobrze przyprawionymi klopsikami z ryżu i mięsa, gotowana w aromatycznym bulionie pomidorowym wraz z marchewką, ziemniakami i cukinią.  Zachęcamy do wypróbowania przepisu na zupę warzywną z klopsikami! Naprawdę fantastyczne danie, które pokochała cała Twoja rodzina!

Przysmaki kuchni meksykańskiej

Kuchnia meksykańska to kuchnia oszczędna, lecz szczodra w smakach i aromatach. Często wykorzystuje mielone mięso na wiele sposobów. Jednak głównym składnikiem są rodzime warzywa: pomidory i papryka. Warto częściej sięgać po przeboje kuchni meksykańskiej. Oto kilka świetnych, lecz nieoczywistych przepisów z bogatej skarbnicy smaków:

Rozgrzewająca zupa meksykańska z mieloną wołowiną i fasolą [PROSTY PRZEPIS]

Zupa meksykańska z nachosami: przepis na zupę z kurczakiem i warzywami

Meksykańska zupa z awokado: pikantna i zdrowa

Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i fasoli


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na meksykańskie klopsiki:
  • 400 g mielonej wołowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego lub wieprzowego
  • ½ szklanki gotowanego białego ryżu
  • 2 łyżeczki (10 g) zmielonego czosnku
  • 1 duże jajko
  • ¼ szklanki (4 g) posiekanych liści kolendry lub natki pietruszki
  • ¼ szklanki cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku (3 g)
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • ½-1 łyżeczka czarnego pieprzu (1 g-2 g)
  • 1 łyżeczka (1 g) suszonego oregano
  • 1 łyżeczka (2 g) mielonej papryki
  • Na zupę:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju (15 ml)
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 duża łodyga selera pokrojona w plasterki (około 1 szklanki)
  • 2-3 marchewki, obrane, przekrojone wzdłuż na ćwiartki i następnie pokrojone na plasterki (1 ½ -2 szklanki)
  • 1 duża cukinia podzielona na ćwiartki i pokrojona w plasterki (1 ½ - 2 szklanki)
  • sól i pieprz do smaku
  • 6-7 szklanek (1500 ml-1750 ml) bulionu wołowego lub wody
  • 3 łyżki (48 g) koncentratu pomidorowego lub 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku (3 g)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (1 g)
  • ½ łyżki (3,5 g) wędzonej papryki suszonej i mielonej
  • 1 ½ szklanki (183 g) ziemniaków, pokrojonych na kawałki (2 ziemniaki duże)
  • ¼ szklanki (4 g) liści kolendry, posiekanych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj wołowinę, ryż, czosnek, jajko, kolendrę, cebulę i przyprawy i połącz składniki rękami, aż dokładnie się wymieszają.
  • Uformuj około 14-16 klopsików. Odłóż na bok.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj cebulę, czosnek, seler, marchew, cukinię. Smaż do chwili, gdy cebula się zeszkli. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Dodaj bulion, a następnie kawałki ziemniaków. Doprowadzić wszystko do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-12 minut.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy lub przecier, kminek, oregano i paprykę, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 3-5 minut.
  • Do wrzącej zupy dodawaj po kolei po jednym klopsiku. Zachowaj ostrożność, aby nie oparzyć się rozbryzgami zupy. Najlepiej wkładać klopsiki łyżką. Gotuj jeszcze przez 10-12 minut.
  • Dopraw do smaku. Udekoruj posiekanymi liśćmi kolendry.
  • Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.