Łatwa zupa lasagna

2021-03-29
Łatwa zupa lasagna
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Łatwa zupa lasagna to pomysł na danie jednogarnkowe. Idealny przepis na południowy posiłek. 

SKŁADNIKI

  • 500 g wołowiny mielonej
  • 250 g makaronu w typie szerokiej wstążki lub wstążki z falbanką
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 300 ml pomidorów w soku własnym
  • 1 cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mieszanki suchych ziół włoskich: tymianku, oregano, bazylii lub 3 łyżki świeżych
  • 1 listek laurowy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g serka ricotta
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć do zrumienienia. 
  • Dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać zioła, listek laurowy i smażyć 1 minutę. Wlać pomidory i przecier smażyć 2-4 minuty.
  • Dolać bulion warzywny i zagotować, dodać makaron. Gotować zgodnie z instrukcją producenta makaronu. 
  • Na koniec przyprawić solą i pieprzem, dodać ricottę, wymieszać.
  • Przed podaniem posypać startym parmezanem.