Kuchnia wietnamska - jak zrobić zupę pho?

2021-03-29
kuchnia_wietnamska_jak_zrobic_zupe.jpg
Autor: photos.com Pho można przygotować z mięsem kurczaka lub z wołowiną.
łatwy
30 min
4

Zupa Pho, to najbardziej tradycyjna z wietnamskich potraw, która zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Sprawdź, jak ją przygotować.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kości wołowych
  • 600 g polędwicy wołowej
  • 400 g pręgi lub udźca wołowego (jeden kawałek do gotowania)
  • 400 g wstążek makaronu ryżowego
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 gałązki kolendry
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chilli
  • anyż
  • cynamon
  • świeży imbir
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron należy moczyć przez 15 minut w wodzie, tak by stał się miękki. Następnie trzeba go przepłukać i wrzucić do wrzątku i gotować ok. 3 min. Ugotowany makaron trzeba znów przepłukać i wysuszyć. Dobrze dodać parę kropli oleju do gotowania, aby się nie sklejał.
  • Kości wołowe należy umyć, gotować ok 4 godzin i co pewien czas zbierać szumowiny. Mięso wołowe należy gotować ok. pół godziny, również pamiętając o szumowinach.
  • Imbir trzeba umyć i wytrzeć, a następnie prażyć go wraz z połówką cebuli na ogniu, później dodać anyż i cynamon. Po uprażeniu należy zmiażdżyć imbir. Wszystkie przyprawy dobrze zapakować do materiałowej torebki i wrzucić do bulionu podczas gotowania. Bulion posolić.
  • Surową polędwicę wołową pokroić na cienkie paski i marynować z imbirem i z chilli. Mięsa gotowane również pokroić w paseczki.
  • Następnie należy kolendrę i szczypiorek posiekać na kawałeczki.
  • Drugą połówkę cebuli pokroić w piórka.
  • Makaron ryżowy włożyć do miski, a na nim ułożyć plasterki mięsa, później  kolendrę, cebulę i szczypiorek. Składniki zalać bulionem. Plasterki polędwicy pod wpływem temperatury zmieniają kolor.
  • Do zupy pho dobrze jest podać cytrynę, suszone chilli, marynowany czosnek i sos rybny, których każdy sam dodaje według uznania.