Krupnik na żeberkach: przepis na polskie danie jednogarnkowe [WIDEO]

Krupnik na żeberkach: przepis na polskie danie jednogarnkowe [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krupnik gotujemy z żeberkami i suszonymi grzybami - to nadaje zupie wspaniały smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krupnik, czyli zupa z kaszy jęczmiennej, to pożywne danie tradycyjnej kuchni polskiej. Aby zyskało więcej smaku i aromatu, można ugotować je z dodatkiem pysznego mięsa. Podajemy przepis na krupnik gotowany na żeberkach.

Składniki

  • 2 marchewki

  • 250 g żeberek wieprzowych

  • 100 g kaszy jęczmiennej (perłowej)

  • ½ selera

  • duży korzeń pietruszki

  • 2-3 ziemniaki

  • 2-3 suszone grzyby

  • cebula

  • liść laurowy

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby namoczyć, po 20 minutach osączyć i pokroić. Żeberka podzielić na porcje, opłukać.

  • Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę lub plasterki. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki.

  • Warzywa włożyć do garnka, zalać ok. 1½ l wrzącej wody, osolić. Dołożyć żeberka, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie, wsypać kaszę, gotować ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu.

  • Po 40 minutach dodać ziemniaki. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną.

Zobacz, jak ugotować tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną:

Ocena: 4,5