Kremowa kartoflanka z szynką: sprytna zupa do kubka

2021-03-29
Kremowa kartoflanka z szynką: sprytna zupa do kubka
Autor: Shutterstock Doskonała zupa na pocieszenie - syci i rozgrzewa
łatwy
30 min
4

Kremowa kartoflanka z szynką to pyszna zupa z przetartych warzyw. Taką sprytną zupę możecie zabrać do pracy lub szkoły. Nie potrzeba do niej łyżki, wystarczy kubek. Idealny posiłek w środku dnia to właśnie kartoflanka w postaci kremu, który można wypić duszkiem lub powoli nim się delektować. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Dieta dla SENIORA! Czytaj >>>

SKŁADNIKI

  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 100 g peklowanej szynki wieprzowej z tłuszczykiem lub wędzonki lub chudego boczku wędzonego
  • 2 łyżeczki smalcu lub oleju
  • 80 g tartego sera twardego np. parmezanu lub bursztynu
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. 
  • Szynkę również pokroić w kostkę. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać szynkę i smażyć do zrumienienia. Szynkę wyjąć i odłożyć na później.
  • Do garnka dodać marchewkę i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać ziemniaki, wlać bulion i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 15 minut.
  • Zupę zmiksować za pomocą blendera ręcznego lub przetrzeć przez sito. 
  • Do zupy dodać ser oraz śmietanę. Zagotować.
  • Spróbować zupę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać posypaną zrumienioną szynką i posiekaną natką pietruszki.