Koperkowa z klopsikami: przepis na zupę z frykadelkami drobiowymi
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Frykadelki to niewielki klopsiki z mielonego mięsa z dodatkiem przypraw. Po ugotowaniu są dość zwarte, ale przepyszne. W naszej rodzinie wieki temu, ktoś nazwał tę zupę „komarową”. Pewnie dlatego, że pora na nią nadchodzi razem z inwazją pierwszych komarów.
Ponieważ surowe klopsiki wrzuca się na wrzątek, szybko denaturuje się (ścina) białko i zachowują całą odżywcza moc w swoim wnętrzu.
Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 szklanka posiekanego koperku
- 50 g masła
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mielone mięso doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Wyrobić na jednolitą masę, dodając 3-4 łyżki wody. Uformować w zwilżonych wodą dłoniach małe klopsiki – frykadelki.
- Garnek z grubym dnem rozgrzać, dodać masło, a gdy się stopi, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Zamieszać i smażyć około 3 minut. Na koniec dodać koperek i smażyć jeszcze 1 minutę.
- Wlać bulion warzywny, zagotować. Do wrzącego bulionu wrzucać porcjami frykadelki, pilnując, by wywar wciąż wrzał. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
- Zdjąć z ognia i doprawić śmietaną.