Koperkowa z klopsikami: przepis na zupę z frykadelkami drobiowymi

2021-03-29
Koperkowa z klopsikami
Autor: Shutterstock Pyszna koperkowa z wkładką dla całej rodziny
łatwy
30 min
4

Frykadelki to niewielki klopsiki z mielonego mięsa z dodatkiem przypraw. Po ugotowaniu są dość zwarte, ale przepyszne. W naszej rodzinie wieki temu, ktoś nazwał tę zupę „komarową”. Pewnie dlatego, że pora na nią nadchodzi razem z inwazją pierwszych komarów.

Ponieważ surowe klopsiki wrzuca się na wrzątek, szybko denaturuje się (ścina) białko i zachowują całą odżywcza moc w swoim wnętrzu.

 

Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej

Królestwo zup, Adrianna Ewa Stawska i Ludmiła Stawska

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka posiekanego koperku
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mielone mięso doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Wyrobić na jednolitą masę, dodając 3-4 łyżki wody. Uformować w zwilżonych wodą dłoniach małe klopsiki – frykadelki.
  • Garnek z grubym dnem rozgrzać, dodać masło, a gdy się stopi, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Zamieszać i smażyć około 3 minut. Na koniec dodać koperek i smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Wlać bulion warzywny, zagotować. Do wrzącego bulionu wrzucać porcjami frykadelki, pilnując, by wywar wciąż wrzał. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
  • Zdjąć z ognia i doprawić śmietaną.