Flaki wołowe: pyszne, aromatyczne flaki krok po kroku

Flaki wołowe: pyszne, aromatyczne flaki krok po kroku

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Flaki wołowe to klasyczna polska potrawa

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak zrobić flaki? Oto sprawdzony przepis. Możesz użyć podgotowanych flaków wołowych, a wtedy przygotowanie zupy trwa zaledwie pół godziny. Albo samemu je ugotować, na co potrzebujesz jednak około trzech godzin. Podobnie z bulionem. Możesz go zrobić samodzielnie lub użyć kostki wołowej.

Składniki

  • 60 dag flaków wołowych
  • 800 ml bulionu wołowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 05, łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • do smaku: sól, pieprz czarny, papryka ostra mielona

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeśli kupisz podgotowane flaki, przejdź do punktu drugiego. Jeśli masz surowe flaki, oczyść je i zalej wodą. Gotuj ok. 3 godziny, aż staną się miękkie i przestaną wydzielać brzydki zapach. Odcedź je i potnij w cienkie paski. 

  • Flaki zalej bulionem wołowym, dodaj przyprawy i gotuj ok. 20 minut.

  • Wymieszaj mąkę z 3 łyżkami śmietany, dodaj odrobinę zupy i wymieszaj.

  • Wlej do garnka i gotuj jeszcze z 5 minut. Wtedy dolej resztę śmietany.

  • Posól, popieprz, dodaj imbir i posyp majerankiem i oboma rodzajami papryki do smaku. Zagotuj.