Flaki po włosku: Trippa alla Parmigiana

2021-03-29
Flaki po włosku: Trippa alla Parmigiana
Autor: thinkstockphotos.com Flaki po włosku, Trippa alla Parmigiana, to pyszna danie jednogarnkowe.
średni
150 min
4

Flaki po włosku z dodatkiem wina, pomidorów i startego parmezanu to świetne danie jednogarnkowe. Pasują na obiad i na ciepłą kolację. To miła odmiana w naszym codziennym menu. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, ale jeśli użyjecie gotowych flaków w rosole, czas przygotowania można skrócić o 90 minut. 

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

SKŁADNIKI

  • 1 kg oczyszczonych i obgotowanych (zblanszowanych) flaków wołowych
  • 1 duża cebula
  • 1 kawałek selera bulwiastego wielkości dwóch męskich kciuków
  • 2 duże marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg pomidorów lub 3 puszki krojonych pomidorów we własnym soku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 6 listków bazylii
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 50 g startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Selera i jedną marchew zetrzeć na tarce, drugą marchew pokroić w średniej grubości plasterki.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.  Jeśli korzystacie z pomidorów w puszkach, ten etap odpada.
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i selera. Podsmażać przez 2-3 minuty, aż cebula się lekko zeszkli. Dodać marchew startą na tarce i podsmażać przez kolejne kilka minut. Zalać winem i odparować przez kilka minut.
  • Dodać pomidory, bulion, tymianek, listki laurowe, chilli, ziele angielskie i ocet balsamiczny. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut.
  • Po tym czasie dodać flaki i pokrojoną w plasterki marchew, dokładnie wymieszać. Zagotować i zmniejszyć ogień.
  • Gotować na małym ogniu, aż flaki zmiękną, a sos zgęstnieje, czyli około 2 godzin.
  • Przed podaniem doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Gotowe porcje posypać startym parmezanem. 
  • Podawać z dobrym chlebem i szklanką czerwonego wina.