Czernina: przepis z restauracji Pałacu Lubostroń [LATO Z RADIEM]

2021-03-29
Czernina: przepis z restauracji Pałacu Lubostroń [LATO Z RADIEM]
Autor: Shutterstock Elegancka zupa na wielkie okazje - czernina
łatwy
60 min
4

W tegorocznej trasie Lata z Radiem studio plenerowe radiowej Jedynki stanie na łabiszyńskim rynku. Niedaleko od Łabiszyna znajduje się urokliwy Pałac Lubostroń. Restauracja tego historycznego miejsca słynie z przysmaków kuchni polskiej. Proponujemy przepis na czerninę, zupę wymagającą kunsztu i cierpliwości. Ale niezrównany smak czerniny wynagrodzi wszystko.

SKŁADNIKI

  • Na 2 litry zupy:
  • marchew 0,25 dkg,
  • pietruszka 01 dkg,
  • por 0,15 dkg,
  • seler 0,15 dkg,
  • porcje rosołowe- grzbiety z gęsi 1,2 kg,
  • owoce suszone 0,20 dkg,
  • żołądki gęsie 0,80 dkg,
  • krew 200 ml,
  • sól, pieprz, jałowiec, cząber, majeranek, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie
  • miód
  • mąka pszenna
  • ocet
  • Na 1 kg klusek ziemniaczanych do czerniny:
  • ziemniaki 1 kg,
  • mąka ziemniaczana 0,25 dkg,
  • mąka pszenna 0,25 dkg,
  • jajko 1 szt.,
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować wywar z grzbietów gęsi i żołądków, z dodatkiem jałowca i ziela angielskiego.
  • Gdy mięso jest miękkie, przecedzić, dodać suszone owoce ( śliwki, jabłka, żurawinę) i majeranek.
  • Doprawić solą, pieprzem, dodać miód i czosnek. Dodać krew roztrzepaną z mąką, dodawać w temperaturze około 60°C, żeby krew się nie ścięła.
  • Doprawić solą, pieprzem, octem. Dodać cząber.
  • Podawać z kluskami ziemniaczanymi. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mąkę i jajko, zagnieść. Uformować kluski i ugotować w osolonym wrzątku.