Czernina: przepis z restauracji Pałacu Lubostroń [LATO Z RADIEM]

Czernina: przepis z restauracji Pałacu Lubostroń [LATO Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Elegancka zupa na wielkie okazje - czernina

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W tegorocznej trasie Lata z Radiem studio plenerowe radiowej Jedynki stanie na łabiszyńskim rynku. Niedaleko od Łabiszyna znajduje się urokliwy Pałac Lubostroń. Restauracja tego historycznego miejsca słynie z przysmaków kuchni polskiej. Proponujemy przepis na czerninę, zupę wymagającą kunsztu i cierpliwości. Ale niezrównany smak czerniny wynagrodzi wszystko.

Składniki

  • Na 2 litry zupy:

  • marchew 0,25 dkg,

  • pietruszka 01 dkg,

  • por 0,15 dkg,

  • seler 0,15 dkg,

  • porcje rosołowe- grzbiety z gęsi 1,2 kg,

  • owoce suszone 0,20 dkg,

  • żołądki gęsie 0,80 dkg,

  • krew 200 ml,

  • sól, pieprz, jałowiec, cząber, majeranek, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie

  • miód

  • mąka pszenna

  • ocet

  • Na 1 kg klusek ziemniaczanych do czerniny:

  • ziemniaki 1 kg,

  • mąka ziemniaczana 0,25 dkg,

  • mąka pszenna 0,25 dkg,

  • jajko 1 szt.,

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotować wywar z grzbietów gęsi i żołądków, z dodatkiem jałowca i ziela angielskiego.

  • Gdy mięso jest miękkie, przecedzić, dodać suszone owoce ( śliwki, jabłka, żurawinę) i majeranek.

  • Doprawić solą, pieprzem, dodać miód i czosnek. Dodać krew roztrzepaną z mąką, dodawać w temperaturze około 60°C, żeby krew się nie ścięła.

  • Doprawić solą, pieprzem, octem. Dodać cząber.

  • Podawać z kluskami ziemniaczanymi. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mąkę i jajko, zagnieść. Uformować kluski i ugotować w osolonym wrzątku. 

Ocena: 5