Zupa ziemniaczana po generalsku z grzybami: przepis

Zupa ziemniaczana po generalsku z grzybami: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zupa z grzybami na żeberkach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupę ziemniaczaną po generalsku oryginalnie przyrządza się z dodatkiem mózgu. My podajemy jednak przepis na bardziej popularną zupę na żeberkach. Sprawdź, jak ją przygotować.

Składniki

  • 2 dag grzybów suszonych

  • 10 dag dowolnych małych grzybków

  • 1/2 kg ziemniaków

  • 1,5 l wywaru z kości i warzyw

  • 8 dag cebuli

  • 20 dag żeberek

  • 2 żółtka

  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • ewentualnie śmietana do doprawienia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby umyć, ugotować i pokroić w paseczki.

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wywarem, dodać do tego żeberka i ugotować.

  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić i wrzucić do zupy.

  • Następnie należy dodać żółtka i posiekaną natkę pietruszki oraz doprawić do smaku.

  • Przed podaniem można doprawić śmietaną.

Ocena: 0