Zupa ze świeżych grzybów z tymiankiem [przepis]

2021-03-29
mat. prasowe Knorr
Zupa ze świeżych grzybów z tymiankiem [przepis]
Autor: materiały prasowe Knorr Żaden miłośnik grzybów nie przejdzie obojętnie obok takiego dania!
łatwy
30 min
4

Zupa ze świeżych grzybów z dodatkiem tymianku pozwala w pełni uchwycić aromat darów runa leśnego. Podajemy przepis na zupę grzybową według Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

SKŁADNIKI

  • 500 g świeżych grzybów leśnych (ewentualnie pieczarek)
  • 2 kostki Bulionu grzybowego Knorr
  • 1 l wody
  • 100 g makaronu kokardki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tymianku świeżego lub suszonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj makaron: ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.
  • Umyte grzyby pokrój w plastry. W drobną kostkę posiekaj cebulę i czosnek, następnie podsmaż je przez krótki czas na rozgrzanym oleju. W międzyczasie pokrój tymianek.
  • Do smażącej się cebuli i czosnku dodaj grzyby. Całość smaż na dużym ogniu do osiągnięcia złotego koloru. Następnie umieść w garnku tymianek (zachowaj jego niewielką ilość – przyda się do przystrojenia dania), litr wody i kostki bulionowe Knorr, która podkreślą smak grzybów.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj przez kwadrans.
  • Do zupy dodaj śmietankę i ugotowany makaron kokardki. Całość starannie wymieszaj.
  • Gotową zupę posyp siekaną natką pietruszki i pozostałym tymiankiem.
mat. prasowe Knorr