Zupa z prawdziwków z rozmarynem: aromatyczna i łatwa w przygotowaniu

Zupa z prawdziwków z rozmarynem: aromatyczna i łatwa w przygotowaniu

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aromatyczne prawdziwki i wyrazisty smak rozmarynu - idealne połączenie na jesień i zimę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 110 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z prawdziwków z rozmarynem jest jedną z najbardziej aromatycznych zup. Dodatek w postaci rozgrzewającego zioła sprawia, że ta zupa grzybowa jest niezastąpiona w chłodne jesienne dni.

Składniki

  • 1 l rosołu warzywnego

  • 7 suszonych prawdziwków

  • 3 ziemniaki

  • 1 cebula

  • rozmaryn

  • 1 łyżka masła

  • śmietana 18 proc. (opcjonalnie)

  • sól i pieprz czarny mielony

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zamocz grzyby na noc. Następnego dnia opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni na łyżce masła.

  • Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażaj przez minutę.

  • Zawartość patelni umieść w średniej wielkości garnku, zalej bulionem z samych warzyw i dodaj łyżeczkę suszonego rozmarynu. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.

  • 20 minut przed końcem gotowania wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zawartość garnka na gładką masę.

  • Zupę przypraw solą i pieprzem. Po zakończeniu gotowania zupę można zabielić 2-3 łyżkami śmietany.