Zupa pieczarkowa: jak zrobić zupę pieczarkową na rosole?

Zupa pieczarkowa: jak zrobić zupę pieczarkową na rosole?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupę najlepiej przygotować na esencjonalnym rosole gotowanym kilka godzin

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Najczęściej z rosołu robimy zupę pomidorową - przyda się więc mała odmiana. W kilka minut przygotujemy wspaniałą zupę pieczarkową. Kolejna dobra wiadomość brzmi następująco: danie szybko się przyrządza.

Składniki

  • na rosół:
  • 1/2 kg kurczaka
  • 1/2 kg wołowiny
  • porcja włoszczyzny
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • na zupę:
  • 30 dag małych pieczarek
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • śmietana

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podstawą zupy pieczarkowej jest esencjonalny rosół. Powinien się gotować kilka godzin na małym ogniu z 2 listkami laurowymi i 5-6 ziarenkami ziela angielskiego.

  • Rosół przelewamy przez sito. 30 dag małych pieczarek czyścimy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju z cebulą pokrojoną w kostkę.

  • Gdy cebula się zeszkli, a pieczarki podduszą, wlewamy całość do rosołu i gotujemy na małym ogniu 10 minut.

  • Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Podajemy z makaronem lub grzankami.

tip dnia

Ten przepis jest dobrą bazą do uzyskania zupy typu krem. Wystarczy podsmażone pieczarki i cebulę zmiksować, połączyć z doprawionym rosołem, podgotować i całość ponownie zmiksować. Do tak przygotowanej zupy najlepsze będą domowe grzanki.