Zupa krem z pieczarek: przepis na pyszną sycącą zupę

Zupa krem z pieczarek: przepis na pyszną sycącą zupę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczarki i ziemniaki w formie aksamitnego kremu - palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupy - nie dość, że pożywne i proste w przygotowaniu, to jeszcze pełne witamin. Dobrze smakują nawet wielokrotnie odgrzewane. Podajemy przepis na zupę krem z pieczarek. Dzięki dodatkowi śmietanki jest wyjątkowo kremowa, a czosnek i pietruszka dodają jej wyrazistości.

Składniki

  • 3-4 ziemniaki

  • 50 dag pieczarek

  • 3 łyżki masła

  • 1-1½ l bulionu grzybowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki

  • 150 ml śmietanki kremówki

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz, pokrój w drobną kostkę.

  • Pieczarki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przesmaż na patelni z rozgrzaną łyżką masła. Gdy pieczarki się zezłocą, przełóż je do gorącego bulionu grzybowego. Dodaj ziemniaki. Gotuj całość około 15-20 minut. Zmiksuj na gładką masę.

  • Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Pozostałe dwie łyżki masła rozpuść na patelni, podsmaż czosnek. Wsyp mąkę, dokładnie przemieszaj. Zrób jasną zasmażkę.

  • Powoli dodaj zasmażkę do zupy (aby nie powstały grudki, cały czas mieszaj zupę tzw. rózgą).

  • Zdejmij garnek z ognia. Powoli i ciągle mieszając, wlej kremówkę do zupy. Wstaw ponownie na palnik, ponownie zagotuj.

  • Dopraw zupę solą i pieprzem. Przelej do miseczek. Udekoruj na wierzchu drobno pokrojoną pietruszką.